2010. május 24., hétfő

Családi, társadalmi, jogi problémák a hétköznapokban

Az Index fórumáról kiválasztott topikom:
Lila anyák bölcsésztopicja :)

Már ezen a helyen is eléggé vegyes témák merültek fel, hiszen épp az a lényege a dolognak, hogy a résztvevők, időszakos helyhez kötöttségük miatt az internet segítségével tartják a kapcsolatot egymással, beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat. Ami némileg szűkíti a lehetséges témák körét: mindnyájan bölcsész végzettségű, fiatal, értsd: 30-as (40-es?) éveikben járó anyák.

Sajnos a kiválasztott topik követésére kevés időm volt, viszont rendszeres internethasználó vagyok. Ezért összegyűjtöttem, hogy a címben megjelölt, átfogó témakörben milyen blogokat nézegettem, fórumokat olvasgattam, honlapokat látogattam az elmúlt hónapokban, ahogy azt az élet éppen hozta. Bár ezeket a helyeket a mindennapi gyakorlat esetlegessége szerint kerestem föl, eközben azért megpróbáltam őket olyan szemmel is nézni, ahogy a feladatban megadott szempontok diktálták.

Témák, topikok

Egészségügyi problémák, kórházi (v)iszonyok - Tapasztalt Orvos Kezdő Blogja, Egészségkalauz, Házipatika. Ehhez a témához kapcsolódik az első, töredékben maradt bejegyzésem (lásd: február 23.) Ez a téma - a magyar egészségügyi intézmények állapota fizikai és morális értelemben is túl messzire vezetne, ezért itt inkább csak a véletlenszerűen felsorolt honlapok és blogok utalnak a feldolgozás sokféleségére. Jellemző például az a gyakorló orvos, aki blogot ír, részben a napi rutin folytatásaként a virtuális térben, részben feszültséglevezetésként. Tipikus az orvos-beteg párbeszéd, hasonlóan a nyomtatott periodikák "az orvos válaszol" rovatához. Létezik több, jól szerkesztett egészségügyi honlap, a lehetséges témák több oldalú, népszerű, de professzionális feldolgozásával. És vannak az egyéni blogok, ahol lehet mindenféle, jó és rossz tanácsot kapni, személyes élménybeszámolót olvasni, hasznosakat és elborzasztóakat egyaránt.

Mese a gyereknek - Egyszer volt.... Nagyon jó, mozgalmas, kedves, színes, de egy kicsit mechanikus és humortalan. Inkább óvodásoknak, mint nagyobb gyerekeknek való, akik még épp csak ismerkednek a számítógéppel. "Nyomd meg a gombot, kapsz egy... mesét!"

A pszichiátriai betegek helyzete, civilek mozgolódása - Kálvária, Ébredések, Szigony Alapítvány, Sotéria Alapítvány, Kézenfogva Alapítvány. A pszichiátriai betegek helyzete megoldatlan Magyarországon, pedig rengetegen vannak. (Tele van velük a város, az ország, szinte már alig lehet normális emberrel találkozni...) A viccet félretéve: a felsorolt oldalakból kiderül, hogyan próbálnak a civilek - főleg komolyan érintett hozzátartozók - segíteni magukon ezen a téren.

Kertész Péter blogján megint vadul hajbakaptak a bloggerek. Tipikusan olyan hely, ahol az emberek levezetik az indulataikat, beleértve a blog gazdáját is. Ő "csak" leírja mindennap, hogy mit tapasztalt, milyen sérelem érte, persze eléggé átfűtött módon, majd várja a reakciókat. Politikai nézetek, vallási hovatartozás, mindenféle, köztük egészen alantas indulatok csapnak össze. Abban különbözik csak a kocsmától, hogy szinte provokálja a legellentétesebb embereket, hogy jól odamondogassanak egymásnak. A kocsmában is szoktak verekedni, de azért ez viszonylag ritka, mert akik a felvégen laknak, nem nagyon járnak az alvégre inni. Borzasztó, és ugyanakkor sajnálatos!

Befizettem a lejárt jogosítványom miatti büntetést - A műszaki vizsgán plusz húszezret fizettettek velem eredetvizsgálat jogcímen (jogtalanul!) JogIQ. Ez szintén egy olyan blog, ahol levezetheted az indulataidat, történetesen a jogsérelmeiddel kapcsolatosakat. De a főnök itt egy jogász, aki nagyon is igyekszik moderálni az indulatokat. A kommentek - nem véletlenül - inkább tanácsot kérőek, semmint beolvasnak valakinek.

Afganisztánba újabb magyar katonai egységeket vezényeltek - Clueless on the Globe, A Dróton Túl. Vannak emberek, akik keresik a veszélyt, a háborús helyzeteket. Kicsit talán régimódi ez a fogalom, de afféle modern "haditudósítóként" a neten igyekeznek beszámolni a világnak a tapasztalataikról. Mindenféle linkek mutatnak azokra a helyekre, ahol az írásaik, fotóik megjelennek. Kommentárok is vannak, láthatólag főleg férfiakat mozgat ez a téma, a katonásdi. Elvétve olvasgatja csak ezeket egy-egy aggódó anya, feleség.

Megnyílt a Szentendre-Budapest-Párizs kiállítás az Erdész Galériában. Nagyon kulturált hely. Érdemes személyesen is ellátogatni oda.

A Virtuális Szentendrei Tárlat vendégoldalán új bejegyzések születtek. Ezek sajnos egyoldalúak, mint a hagyományos múzeumi vendégkönyvek, nem nagyon válaszol rájuk senki.

A honlapot 2001-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy segítsék a kortárs szentendrei képzőművészet népszerűsítését a világhálón. Jelenlegi formájában alig több, mint egy illusztrált adatbázis, amely a Szentendrén élő vagy a városhoz kötődő művészek ábécé szerinti és műfaji csoportosítását, életrajzukat és válogatott műveiket tartalmazza.

A továbblépés lehetősége – az elmúlt évek tapasztalatai és a számítástechnikai lehetőségek bővülése nyomán – nyilvánvaló: frissítés, bővítés, többnyelvűség, interaktivitás. A hozzáférhető művek számának növelésén és az aktuális kulturális események bemutatásán túl azonban fontos lenne a minőségi fejlesztés az elméleti háttér megteremtése révén is. Műkritikák, cikkek, tanulmányok sorával lehetne megkísérelni a szentendrei művészet európai kontextusba helyezését. Ezáltal létrejöhetne egy olyan közeg, amelyben a tájékozódni és a publikálni kívánó felhasználók is jól érzik magukat.

Van két magyar fejlesztésű és jó (!) művészeti honlap, a Képzőművészet Magyarországon és a Webgallery of Art.

Az APEH-portálon nem sikerült egyedül eligazodnom :( Mégis mit gondolnak a rendszergazdák, kiknek készítik ezt a honlapot?

Sikerült viszont a Nemzeti Civil Alapprogramhoz benyújtandó pályázatot elektronikusan lezárni :) - az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer segítségével. Az utóbbi időben mintha kicsit egyszerűbb lenne a kezelése. Vagy csak hozzászoktam, hogy ilyen bonyolult?

Benkovits György blogjából mindig megtudható, mi történik Szentendrén. Ez jó, mert a szerző tényleg mindig, mindenhol jelen van. Nem is értem, hogy csinálja. Kár, hogy egy kicsit kusza az egész.

A Szentendrei Könyvklub honlapja bizony elég régen nem volt frissítve. Az oldal képe statikus, a kezelése is ügyetlen, főleg a kereskedelmi funkcióé. Hány és hány ilyen honlap létezhet, amelyik - a folyamatos törődés híján - már a létrejöttekor halálra van ítélve!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése