2010. május 24., hétfő

Lila anyák bölcsésztopicja :)



Az Index Fórumán
indult 2007-ben. A párszavas bemutatkozás szerint: "Gyakorló anyáknak kisebb-nagyobb gyerekekkel, és kellő lila köddel. A fő téma a gyereknevelés persze, de azért jöhet némi irodalom és zene is....."

Saját, közös blogjuk megtalálható itt. Ez már inkább honlapszerű, statikusabb, és főleg receptekből áll: maceszgombóc, pészahi kókusztorta - te jó ég, hova keveredtem? :) nincs egy kis beigli? -, joghurtkészítés házilag... De vannak itt komolyabb témák is: beszámolók könyvekről, filmekről, a szubjektivitás és a (vélemény)változtatás jogát fenntartva. Összegzőbb hangvételű naplóbejegyzések, kommentárokkal ellátva.

A topikot hodograf nyitotta, aki: "(gör.) a. m. átíró. E nevet Hamilton, az irlandi nagy matematikus annak a görbe vonalnak adta, mely akkor keletkezik, ha a mozgó pont sebességi komponenseit hosszuságoknak tekintve koordinátákul rakjuk fel... Forrás: Révai lexikon". Hm... Hát ez is a komolyságot bizonyítja.

A hozzászólások száma igen figyelemreméltó: 40095! Bár ha nők egyszer elkezdenek locsogni... összejön az gyorsan.

Csoportidentitás

A résztvevők régebb óta ismerik egymást, volt már korábban közös blogjuk, a "zorános". Nem tudni, azt miért hagyták ott, valószínűleg csak úgy abbamaradt. Most újat kezdenek. Jókedvük van, röhigcsélnek. Megpróbálják a jellembeli tulajdonságokat, a különböző attitűdöket verbálisan megjeleníteni, egymásét is, meg ki-ki a saját magáét. Keresik azt is, ami közös bennük. Lilák vagyunk: mit jelent ez? Bölcsészek vagyunk, de nem mindenki, pl. pont az alapító nem (ez kiderül a nickname választásából, ő valószínűleg TTK-s.

Milyen a lila bölcsész? "Tényleg nem tudom verbalizálni, pedig a bölcsészkaron tanítok, de tényleg lila tud lenni. Na jó, egy esetet elmesélek ;-))) Az igazi lila bölcsész bemegy az idős profhoz, aki határozottan hímnemű, odaáll elé, két centire tőle, és megkédezi: Maga a Kovácsné? És ez nem vicc, hanem konkrétan megtörtént. mert lila bölcsész vagy ihel épp, vagy a nirvánában csücsül, vagy mittudomén ;-)))))"

Nehezményezik, hogy a moderátorok áttették őket az SZMK-ból (gondolom, Szülői Munkaközösség) a Kávéházba. Túlzott rendszeretet - mondják -, máskor bezzeg "sokkal keményebb dolgokért is úgy kell szólni"...

Résztvevők


Többen vannak: az első alkalommal négyen. hodograf, kissamson, szafi95, kriszi. Később mások is csatlakoznak, vagy 10-15 új név bukkan föl, de a 4 "alapító tag" máig jelen van.

Témák

Mit főzzünk? Hogy készül a... Hogy sikerült a szülinap? Szülők betegsége. Filmek. Sulifarsang, milyen a jó jelmez? Meghalt az egyik tanárnő, hogy fogadták ezt a gyerekek. Koncerten voltunk. Könyvek. Új szemüveg. Időjárás (mikor lesz már tavasz?). Köhög a gyerek. Mit olvas a gyerek (Gyűrűk ura). Házi feladat, megcsinálta, nem csinálta meg. Hol tanul tovább? Valami közös írásbeli munka, amit a neten végeznek ketten: hodográf és szafi95, ők valószínűleg kollégák, és küldözgetnek egymásnak munkaanyagokat e-mailben.

Képeket is küldenek egymásnak, azt is nyilván e-mailben. Helyben is csatolnak kisebb rajzocskákat, vicces ábrákat - "fiadnak küldöm" - megjegyzéssel.

Időtartam

3-4 óra! Ez a legelső beszélgetés, az "alakuló ülés". A csevegésnek este 9-kor az vet véget, hogy "főzni kéne valamit". (Ezek tényleg nagyon lilák: éjszaka főznek?) Másnap is négyen vannak, de két új szereplő bukkan fel: bokor és Parducbogyo.

Másnap reggel már 8-kor elkezdődik a társalgás (hodográf kezdeményezi, jó reggelt kívánva), és kisebb-nagyobb szünetekkel tart egészen este este 11-ig. Jól láthatóan háttérfórumozást folytatnak. Közben megfő az ebéd, hodograf elmegy egy előadásra. A többiek ezalatt folytatják, kissé intimebb hangvételben.

Három éve mindennap beszélnek. Teljesen az életük részévé vált ez a topik. A 4-5 törzstagnál nem érzékelhető a kifáradásnak semmilyen jele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése