2010. december 12., vasárnap

A Microsoft stratégiája

A pc-robbanás idején szoftver és hardver viszonyában felismerik, hogy a szoftver a lényeg
A téma rövid összefoglalása


A Microsoft Corporation a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata. A céget Új-Mexikóban alapította 1975-ben Bill Gates és Paul Allen Micro-soft név alatt.

Főbb szoftvertermékeik: a Microsoft Windows operációsrendszer-család (ez a legismertebb, szinte mindenhol megtalálható az asztali számítógépek piacán), fordítóprogramok és értelmezők különböző programozási nyelvekhez, valamint szövegszerkesztők, táblázatkezelők és egyéb irodai szoftverek.

Üzleti és szakmai sikereiket többek között annak köszönhetik, hogy egységes felhasználói felületet alkottak. Az összes Microsoft-alkalmazás ugyanazokat a menüparancsokat, billentyűkombinációkat és folyamatokat használja a hasonló feladatokhoz. Így jóval kevesebb idő megtanulni egy következő szoftver használatát. Nagy "találmányuk" a visszafelé kompatibilitás: a Microsoft biztosítja, hogy a régebbi kódok és adatok az újabb rendszereken is működni fognak. Egy másik, ezzel összefüggő erénye termékeiknek az összekapcsolhatóság: általában (de főleg a Microsoft Office esetében) az egyik Microsoft-alkalmazásban létrehozott adat más Microsoft-alkalmazásokba is átvihető.

A rengeteg pozitívum ellenére elmarasztalás, kritika is érte a Microsoftot. A vállalat agresszív üzletpolitikája számos kormányvizsgálathoz vezetett. Például az Egyesült Államok szövetségi bírósága vétkesnek találta őket monopolhelyzetükkel való visszaélés miatt.

Az alapítványi munka 2008 óta a legfontosabb területévé vált a Microsoft-alapító Bill Gates tevékenységének. A Gates házaspár sokféle módon próbál segíteni a világ szegényeinek. A Bill és Melinda Gates Alapítvány nagyon jelentős összegekkel támogat egészségügyi és kulturális projekteket. Példájuk nyomán számos más dollármilliárdos is bekapcsolódott a jótékonysági munkába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése